Ugrás a fő tartalomra

4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.


+3642512371

Széchenyi 2020

Élelmezésvezető


Megszervezi és ellenőrzi az élelmezési üzem munkáját, törekedve a költséghatékony működésre. Elkészíti az általános és a speciális táplálkozáshoz szükséges ételek kalkulációit, nyersanyag-kiszabati ívet vezet, és veszteségszámításokat végez. Dietetikus munkatársak bevonásával komplett napi, heti, havi étlapot és/vagy étrendet tervez, állít össze, szükség szerint személyre szabottan. Tápanyagszükséglet kalkulációt készít a különböző korcsoportokba tartozók, táplálkozásra érzékeny betegségben vagy allergiában szenvedők részére az ételallergia és táplálékintolerancia szigorú szabályainak betartása mellett. A táplálkozásnak, mint kiegészítő gyógymódnak ismerése és alkalmazása mellett gazdaságosan vezeti, irányítja a közétkeztetést ellátó üzemet. Adminisztrációs feladatokat lát el, és információs rendszert működtet. Munkatervet, takarítási rendet készít. HACCP rendszert üzemeltet és ellenőriz. Beszerzést irányít és ellenőriz. Készletgazdálkodást végez, együttműködik a szakhatóságokkal és segíti azok ellenőrző munkáját. Ellenőrzési tervet készít az érvényben lévő jogszabályok, előírások betartatásához. Megtervezi a napi étkeztetést a rendelkezésre álló tárgyi-, személyi- és anyagi feltételek szerint. Tisztában van a különböző diéták ételkészítési technikáival és alkalmazza azokat. Gondoskodik a dolgozók szakmai továbbképzéséről. Ösztönzi a dolgozókat a szakmai fejlődésre. Népszerűsíti az egészséges táplálkozást. Folyamatosan fejleszti a szakmai tudását.

Ha érdeklődsz az egészséges táplálkozás és diéták iránt és szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen egészséges életmódra váltsanak, akkor megtaláltad a hozzád illő szakképesítést. 

Iskolai előképzettség

Érettségi végzettség

Szakmai előképzettség

  • 510132306 Szakács szaktechnikus
  • 510132302 Cukrász szaktechnikus
  • 510132308 Vendégtéri szaktechnikus
  • 42 5 5129 169 0 28 Vendéglátó technikus
  • 52 7822 02 Vendéglátó technikus
  • 54 811 01 Vendéglátás-szervező
  • 52 811 01 Vendéglős
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező
  • 34 811 03 Pincér
  • 34 811 04 Szakács
  • 34 811 01 Cukrász
  • 33 7822 01 Pincér
  • 33 7826 02 Szakács
  • 33 7826 01 Cukrász
  • 54 3434 04 Vendéglátó menedzser
  • 52 7822 02 Vendéglátó technikus
  • 55 7822 01 Vendéglátó szakmenedzser
  • 33 811 02 1000 00 00 Pincér
  • 33 811 03 1000 00 00 Szakács
  • 33 811 01 1000 00 00 Cukrász
  • 42 2 5123 08 20 08 Pincér
  • 42 2 5124 08 20 09 Szakács
  • 42 2 5122 08 20 01 Cukrász
  • 42 9 5129 09 80 12 Vendéglátó menedzser
  • 42 5 3129 16 90 28 Vendéglátó technikus
  • 52 811 02 0000 00 01 Vendéglős
  • 52 811 02 0001 52 01 Vendéglátásszervező
  • 2101 Cukrász
  • 2103 Szakács
  • 2102 Felszolgáló
  • 4 1013 2305 Szakács
  • 54 541 02 Élelmiszeripari technikus
  • 4 1013 2301 Cukrász
  • 52 7822 03 Vendéglátó üzletvezető
  • 33 7822 02 Vendéglátó eladó
  • Vendéglátóipari szakközépiskolai érettségi
  • Vendéglátó és szálloda szakoktató
  • Vendéglátás szálloda szakos közgazdász
  • Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon
  • Okleveles vendéglátóipari üzemgazdász
  • Élelmiszeripari mérnök
  • Élelmiszermérnök
  • Élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök
  • Élelmiszerbiztosító agrármérnök

Egészségügyi alkalmassági követelmény

Szükséges

Szakmai gyakorlat

A 6.2. pontban felsorolt szakmai előképzettségek esetén pincér, szakács, cukrász munkakörben eltöltött összefüggő 1 év szakmai gyakorlat. A gyakorlati időbe nem számít bele: a GYED, GYES időszaka, a harminc napnál hosszabb ideig tartó fizetés nélküli szabadság időtartama, továbbá minden olyan időszak, amikor munkabér kifizetésére nem állt fenn jogosultság.

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Az élelmezésvezető: megszervezi és ellenőrzi az élelmezési üzem munkáját, törekedve a költséghatékony működésre. Elkészíti az általános és a speciális táplálkozáshoz szükséges ételek kalkulációit, nyersanyag-kiszabati ívet vezet, és veszteségszámításokat végez. Dietetikus munkatársak bevonásával komplett napi, heti, havi étlapot és/vagy étrendet tervez, állít össze, szükség szerint személyre szabottan. Tápanyagszükséglet kalkulációt készít a különböző korcsoportokba tartozók, táplálkozásra érzékeny betegségben vagy allergiában szenvedők részére az ételallergia és táplálékintolerancia szigorú szabályainak betartása mellett. A táplálkozásnak, mint kiegészítő gyógymódnak ismerése és alkalmazása mellett gazdaságosan vezeti, irányítja a közétkeztetést ellátó üzemet. Adminisztrációs feladatokat lát el, és információs rendszert működtet. Munkatervet, takarítási rendet készít. HACCP rendszert üzemeltet és ellenőriz. Beszerzést irányít és ellenőriz. Készletgazdálkodást végez, együttműködik a szakhatóságokkal és segíti azok ellenőrző munkáját. Ellenőrzési tervet készít az érvényben lévő jogszabályok, előírások betartatásához. Megtervezi a napi étkeztetést a rendelkezésre álló tárgyi-, személyi- és anyagi feltételek szerint. Tisztában van a különböző diéták ételkészítési technikáival és alkalmazza azokat. Gondoskodik a dolgozók szakmai továbbképzéséről. Ösztönzi a dolgozókat a szakmai fejlődésre. Népszerűsíti az egészséges táplálkozást. Folyamatosan fejleszti a szakmai tudását. 

A képzés megkezdésének feltétele 

  • Bemeneti feltétel: érettségi végzettség  
  • Szakmai előképzettség:  
    •  510132306 Szakács szaktechnikus  
    • 510132302 Cukrász szaktechnikus  
    • 510132308 Vendégtéri szaktechnikus  
    • 42 5 5129 169 0 28 Vendéglátó technikus  
    • 52 7822 02 Vendéglátó technikus  
    • 54 811 01 Vendéglátás-szervező 
    • 52 811 01 Vendéglős  
    • 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős 
    • 54 811 01 Vendéglátásszervező 
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges 

Minimális óraszám: 100 óra

Maximális óraszám: 180 óra

 

Képzést indító intézmény: Nyíregyházi SZC Bencs László Szakképző Iskola/ Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum



KIMIKK
Erasmus+Európai Kohéziós AlapEurópai Szociális Alaphatártalanul!Pénziránytű
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Nyíregyházi Szakképzési Centrum

      4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.

    • Telefon: +3642512371

      E-mail: info@nyszc.hu


    2025Nyíregyházi Szakképzési Centrum